Μαριάννα Τζανουδάκη, Μέλος

• Γεννήθηκα και ζω στη Αθήνα.
• Είμαι Ιατρός Βιοπαθολόγος (Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων-Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»), αλλά ανέκαθεν το πάθος μου ήταν η θεωρητική Φυσική και την Αστρονομία. Η γνωριμία με την Κυτταρομετρία Ροής μου επανέφερε όλον τον ενθουσιασμό των νεανικών μου χρόνων: Οι πληθυσμοί στα dotplots έγιναν οι γαλαξίες των οποίων τα μυστήρια προσπαθώ να λύσω!
• Υπό την καθοδήγηση σπουδαίων δασκάλων ξεκίνησα με την μελέτη των αντιγονοειδικών Τ λεμφοκυττάρων στο Τμήμα Ανοσολογίας & Ιστοσυμβατότητας του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» και εκπόνησα τη διδακτορική μου διατριβή στην Ιατρική σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2017 έλαβα και το ESCCA certificate for flow cytometry operators
• Το 2001 άρχισε η συνεργασία μου με το Τμήμα Ανοσολογίας & Ιστοσυμβατότητας του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», όπου και εργάζομαι ως Επιμελήτρια ΕΣΥ από το 2008. Εφαρμόζω Κυτταρομετρία Ροής στη διάγνωση Πρωτοπαθών Ανοσοανεπαρκειών, στις Αιματολογικές Κακοήθειες των παιδιών, στη Μεταμόσχευση Αρχέγονων Αιμοποιητικών κυττάρων, καθώς και στη μελέτη Αλλεργικών και Λοιμωδών νοσημάτων. Κατά την περίοδο αυτή, είχα την ευκαιρία να εισάγω νεότερες μεθόδους διάγνωσης ΠΑΑ, ιδιαίτερα μετά την εκπαίδευσή μου στο Hôpital Necker Enfants Malades, στο Παρίσι. Συμμετείχα επίσης στην πρωτοβουλία σύνδεσης του εργαστηρίου μας με το ALIC BFM Flow Group, επιτυγχάνοντας έτσι την εναρμόνισή μας με διεθνή κέντρα αναφοράς, ως προς τον έλεγχο της MRD στην παιδική ΟΛΛ.
• Έχω εκπαιδεύσει στην Κυτταρομετρία Ροής και στην Εργαστηριακή Ανοσολογία Ιατρούς, Βιολόγους και Τεχνολόγους Ιατρικών εργαστηρίων και έχω συμμετάσχει στην εκπόνηση διδακτορικών διατριβών. Επειδή πιστεύω ακράδαντα ότι η γνώση, η εμπειρία, αλλά και το πάθος για μάθηση πρέπει να μοιράζονται, αισθάνομαι τυχερή που έως τώρα έχω δώσει διαλέξεις σε Σεμινάρια και Συνέδρια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
• Έχω τη χαρά να συμμετέχω για πρώτη χρονιά, το 2018, στο Διοικητικό Συμβούλιο της τόσο φιλόξενης Ελληνικής Εταιρείας Κυτταρομετρίας και ελπίζω να φανώ αντάξια των προκατόχων μου!